Nederlands English

airhunters zoekt ‘lucht’ in vrachtwagens

Twee oud Wim Bosman managers zijn het bedrijf airhunters begonnen, een nieuwe dienstverlener gericht op het slim vullen van lege ruimtes in vrachtwagens. “Wij denken dat transport slimmer en duurzamer kan”.

Airhunters is een dienstverlener die zich vooral ten doel heeft gesteld om lege ruimtes te vullen in lege vrachtwagens die toch al rijden. “Transport in categorieën waarvan andere dienstverleners denken ‘liever niet’ lossen wij op”, zegt Erik Roelevink, één van de twee eigenaren. Hij noemt het ‘gekkigheid’, de zendingen die reguliere logistiek dienstverleners hoofdbrekens kosten of afdoen met een ‘nee’ of liever niet.

cargopoolen

Airhunters zet in dit soort vraagstukken maar wat graag zijn tanden. En dat doen ze zonder het toevoegen van een extra vervoersbeweging. Het maakt daarbij niet uit wat het is (gevaarlijke goederen, geconditioneerd, diepvries), waar het heen moet of wanneer en hoe het geleverd moet worden. Roelevink: “Wij helpen deze klanten en zoeken een oplossing in het bestaande netwerk van logistiek dienstverleners.” Hans van Wieringen, de andere eigenaar van airhunters. “Wij kennen veel mensen in het logistieke wereldje door onze jarenlange werkervaring bij onder meer Wim Bosman. Vaak kunnen zendingen meeliften met een vrachtwagen die toch al dezelfde kant op gaat.”

Airhunters werkt met landenspecialisten en werkt graag samen met middelgrote logistiek dienstverleners. “Daar waar de planner de chauffeur nog kent, dat werkt het beste”, aldus Roelevink. “Dan wordt vaak gezegd, hier is het telefoonnummer van de chauffeur, bel hem maar.”

samenwerken met derden

Als een zending snel ergens naartoe moet, is de opdrachtgever vaak aangewezen op de gebruikelijke expressdiensten. Airhunters biedt hiervoor een goedkoper alternatief door het puzzeltje op een creatieve manier op te lossen met bestaand al rijdend materieel van derden. “Als je maar goed communiceert maakt het niet uit welke chauffeur aan de deur komt”, menen Roelevink en Van Wieringen. “We merken ook dat het op deze manier makkelijker wordt voor bedrijven om bij de concurrent iets te lossen of te laden. Omdat wij neutraal zijn haalt het de angst weg bij logistiek dienstverleners om onderling samen te werken.”

oplossing binnen een uur

Airhunters is in januari gestart en heeft nu al een klantendatabase van ruim 50 bedrijven. Als een klant belt komen Roelevink en Van Wieringen binnen een uur terug met een oplossing en een tarief. Voor zendingen die iets minder haast hebben ontwikkelde het bedrijf de Filler service. Een vertrekschema naar bijvoorbeeld Frankrijk van twee keer per week in plaats van dagelijks. “Hierdoor kunnen we voor een lager tarief de zending naar de eindbestemming brengen omdat we efficiënte routes kunnen plannen en zendingen combineren.” De zendingen worden op vrachtwagens geladen die zoveel mogelijk rechtstreeks naar de juiste regio rijden om overladen en schades aan de goederen te voorkomen.

transparante tarieven

Vooraf duidelijkheid over de prijs, een all-in prijs per opdracht. Geen toeslagen of verborgen kosten. Transparant en overzichtelijk.

Bron: Annemiek Jorritsma, Logistiek

Terug naar inspiratie